Nyhed
2.6.22

Metal-forskning og queer-satanisme: Ny bog om Mercyful Fate

Lektor Henrik Marstal sætter ikonisk heavy metal-album under lup i forskningsprojekt på RMC.

Henrik Marstal, musikforsker og lektor på Rytmisk Musikkonservatorium (RMC), har for nylig udgivet en bog om det danske heavy metal-band Mercyful Fates på mange måder legendariske andet album, ’Don't Break the Oath’ (1984). Bogen baserer sig blandt andet på unikke interviews med King Diamond foruden albummets producer Henrik Lund og lydtekniker Niels Erik Otto.

Bogen sætter fokus på albummets tilblivelse, og det undersøger de satanistiske aspekter af det. Ikke blot i forhold til forsanger King Diamonds sangtekster og albummets visuelle udtryk, men også i forhold til det rent musikalske – og der bliver argumenteret for, at den musikalske iscenesættelse i høj grad understøtter albummets tekster og visuelle identitet.

Men albummet – og ikke mindst King Diamonds falsetbårne vokaludtryk –bliver også undersøgt i et queer-perspektiv, blandt andet med afsæt i begrebet queersatanisme, som Marstal har udviklet til lejligheden.

Bogen udkommer på det amerikanske forlag Bloomsbury i den kendte musikserie 33 1/3, som sætter fokus på ikoniske albums. Den er den første i serien om et dansk album, og Marstal er også den første danske forfatter i serien. Marstal har skrevet bogen som del af hans RMC-baserede forskningsprojekt om queersatanisme, som er støttet af Kulturministeriets Forskningsudvalg.

Fredag 17. juni 2022 er Marstal sammen med Tore Tvarnø Lind, metalforsker og lektor ved Københavns Universitet, vært for seminaret 'Halvvejs til Helvede'. Seminaret finder sted på RMC som en del af Copenhell-festivalens eksterne program, og her bliver der lejlighed til at høre Marstal i samtale med den danske satanismeforsker Jesper Aagaard Petersen fra universitetet i Trondhjem om albummet og dets forudsætninger.

Se mere hos Bloomsbury

Halvvejs til Helvede

book cover