Seminar

Halvvejs til Helvede: Samtaler om metal

Et eftermiddagsseminar hvor ordene kommer fra metalfolk, forskere og forfattere.
Dato
17.6.22
Tid
14:30-16:30
Adresse

Koncertsalen, RMC
Leo Mathisens Vej 1
1437 Kbh K

Entré
Gratis adgang

På halvvejen ud til festivalpladsen på Refshaleøen – vi kalder det Halvvejs til Helvede – kan man over et par timer få lidt at tænke over med ud til fredagens Copenhell-program. Vi præsenterer samtaler og talks om metal, og ordene kommer fra metalfolk, forskere og forfattere.

Halvvejs til Helvede er et samarbejde mellem Rytmisk Musikkonservatorium (RMC), Københavns Universitet (KU) og Copenhell - seminaret er gratis og kræver ikke forhåndstilmelding.

Mercyful Fate og Metallica er hovednavne på Copenhell – på Halvvejs til Helvede retter vi fokus mod ikoniske skiver fra de to bands’ tidlige karriere. Flere danske black metalbands spiller igen i år på festivalen – på Halvvejs til Helvede har vi sat et firkløver i stævne for at tale om strømninger i dansk black metal. Vores program åbner med et kig ind i den verden, hvor tegneserier og metalmusik mødes – en verden, som Copenhell Con omfavner i år.

Tilrettelæggelse: Henrik Marstal (RMC), Tore Tvarnø Lind (KU), Cecilie Krogh (RMC/Copenhell) og Mads Baggesen Johansen (RMC).

TAK til Kulturministeriets Forskningsudvalg for støtte til arrangementet.

Program

14:30-14:50/// Hand-shitting man beast’: Om metal i nordiske tegneserier

Tegneserie-talk af: Rikke Platz Cortsen (tegneserieforsker)

I de nordiske lande er metalmusik stærkt repræsenteret, hvilket også kommer til udtryk i tegneserier fra Norden, som særligt trækker på black metal, når der skal spilles højt og påkaldes dæmoner i farve og sort/hvid. Denne rigt illustrerede talk er en kort intro til metal i nordiske tegneserier for alle, der vil vide mere om krydsfeltet mellem to nichekulturer, som begge beskyldes for at føre ungdommen i fordærv.

Ca.14:55-14:35/// Om hvad der sker i den danske black metal-scene

Panelsamtale mellem folk i black metal-scenen. Panelet består af: Anders M. Jørgensen (Slægt), Cecilie Roos (devilution.dk), Ole Luk (Afsky), Simon Sonne Andersen (Orm).

Moderator: Tore Tvarnø Lind (musikantropolog og metalforsker, Københavns Universitet)

Der har været black metal i Danmark siden starten af 1990’erne, men i 2010’erne har black metal scenen befundet sig i stormfuld udvikling. Vi vil tale om undergang, vemod og andre strømninger, der påvirker black metal lige nu og se, om vi kan blive klogere på, hvad black metal er i dag.

Ca.15:40-16:05/// Mercyful Fate og det okkulte

Samtale om Mercyful Fate’s ’Don’t Break the Oath’: Henrik Marstal (metalforsker, Rytmisk Musikkonservatorium) og Jesper Aagaard Petersen (satanismeforsker, NTNU, Universitetet i Trondheim)

Tidligere på året udkom Henrik Marstals bog om Mercyful Fate’s andet album 'Don’t Break the Oath' (1984). Den er udgivet i den amerikanske 33 1/3-serie, hvor der diskuteres et enkelt album. Bogen trækker bl.a. på samtaler med Jesper Aagaard Petersen, idet den særligt sætter fokus på de okkulte elementer på 'Don’t Break the Oath' i teksterne, ikonografien og den musikalsk iscenesættelse.

Ca.16:05-16:30/// Sweet Silence Studios og Metallica - Samtale mellem produceren og hans biografi-forfatter

Produceren Flemming Rasmussen medvirkede op gennem 1980’erne til skabelsen af flere legendariske Metallica-albums. Det første, 'Ride the Lightning', indspillet i København i 1984 og var med til at sætte Danmark på det internationale metal-landkort. Sammen med forfatter, podcastvært og musiker Thomas Vilhelm udgav Rasmussen sidste år selvbiografien 'Rock & stjernestøv', og med afsæt i bogen vil de to tale om Metallicas 1980’er-produktion.

PLANCHE/// Black metal på Danmarkskortet? Planche af musikantropolog og metalforsker Tore Tvarnø Lind

Gammelt skolekort overstrøet med danske black metal-bandlogoer. Teksten, der ledsager kortet, er en dialog mellem to positioner. Den ene er kritisk: Det er ikke meningsfuldt at "kortlægge" black metal på denne måde. Den anden er undersøgende: Måske kortet alligevel kan give anledning til at reflektere over black metal-landskabet? Planche og tekst er sat op ved indgangen til salen på RMC.