Solistuddannelsen henvender sig til komponister, lydkunstnere og musikere, der enten har afsluttet en kandidatuddannelse på et konservatorium eller som har en kunstnerisk praksis på tilsvarende højt niveau.
Solistuddannelsen på RMC er forankret i et selvvalgt projekt med udgangspunkt i ét eller flere undersøgelsesspørgsmål, som du selv formulerer. Det selvvalgte projekt tager afsæt i din kunstneriske praksis og fungerer som det prisme, hvorigennem du udfører det kunstneriske arbejde i løbet af de 2 år, som uddannelsen varer.
Det selvvalgte projekt bør ligge i forlængelse af din nuværende eksisterende kunstnerisk praksis, men skal samtidig pege på noget der for dig endnu er ukendt; noget der skal udforskes og belyses.
På solistuddannelsen er det en forudsætning, at du allerede ved studiets start arbejder i en afklaret og undersøgende kunstnerisk praksis, og at du er indstillet på at videreudvikle egen praksis gennem en eksperimenterende og procesorienteret tilgang, hvori undersøgelse og refleksion møder hinanden i en konstant vekselvirkning. Ligeledes er det helt centralt, at du er indstillet på at dele dine kunstneriske undersøgelser og refleksioner med undervisere og medstuderende, så den kunstneriske proces gøres så transparent som muligt.
I løbet af uddannelsen vil du herved få erfaring og indsigt i praksisbaseret kunstnerisk udviklingsarbejde (pratice based artistic research) og du vil blive i stand til at overføre din kunstneriske praksis og dit kunstneriske udviklingsarbejde til andre områder og identificere mulige beslægtede karrieremuligheder lokalt og globalt.
Uddannelsens kernefokus er at gøre dig i stand til at udvide vores kunstneriske forståelse og at kunne formidle og realisere disse indsigter til fulde.
Hvordan søger jeg om optagelse?
Det kan du læse om her på siden under ANSØGNING og OPTAGELSESPRØVE nedenfor.
Se også generel information om ansøgning og optagelse:
Uddannelsen åbner for ansøgninger | 15. oktober 2024 |
Online informationsmøde | Dato og tid følger 2024 |
Frist for online ansøgning | 2. december 2024 kl. 12:00 |
Indkaldelse til optagelsesprøve via email | Senest 10. januar 2025 |
Optagelsesprøve - Du deltager i prøven på RMC | 28-31. januar 2025 |
Svar på optagelsesprøven via email | Dato følger 2025 |
Online møde for ansøgere tilbudt studieplads | Dato og tid følger 2025 |
Studiestart | 18. august 2025 |
Ansøgning og optagelsesprøve: Solist
HVEM KAN SØGE?
Ansøgere til solistuddannelsen skal have en relevant kandidatuddannelse fra et musikkonservatorium – eller tilsvarende kvalifikationer erhvervet på anden vis, udfoldet i en kunstnerisk praksis på tilsvarende højt niveau.
HVOR SKAL MAN SØGE?
Du skal søge om optagelse online via:
Her skal du oprette en profil, udfylde ansøgningsskemaet og uploade relevante filer.
HVAD SKAL ANSØGNINGEN INDEHOLDE?
I ansøgningsskemaet skal du besvare nogle spørgsmål, uploade dokumentation for kandidatuddannelse (eller tilsvarende) og uploade lydmateriale (eller videomateriale, hvis relevant) knyttet til din kunstneriske praksis.
VIGTIGT
Det er dit ansvar at uploade eget relevant kunstnerisk materiale, der demonstrerer din kunstneriske praksis bedst muligt.
Skriftlig ansøgning
- Beskriv din kunstneriske baggrund og din motivation for studiet.
Maksimalt 500 anslag. - Beskriv dine kunstneriske og professionelle mål, og hvordan du forestiller dig at solistuddannelsen kan hjælpe dig til at nå disse mål.
Maksimalt 500 anslag. - Hvad kan være et muligt projekt i kunstnerisk udviklingsarbejde (Artistic Practice & Research) på solistuddannelsen?
Du skal beskrive:
- Projektets intention og hvilke forudsætninger du har for at forløse dette.
- Det kunstneriske udviklingsarbejdes (Artistic Practice & Research) kernespørgsmål og kontekstuelle placering.
- Planlagte arbejdsmetoder.
Samlet maksimalt 3000 anslag.
Lydmateriale
Du skal uploade lydmateriale eller videomateriale (fx kompositioner, værkdokumentationer, live indspilninger mv.), eller uddrag af disse, som du har været kunstnerisk ansvarlig for.
- Upload 3-8 værker eller uddrag af disse, som du har været kunstnerisk ansvarlig for.
Filformat: mp3 eller mp4
Samlet varighed: 20-25 minutter
Supplerende oplysninger
- Præcis angivelse af din egen rolle og eventuelt andres roller for hver af de uploadede værker.
Maksimalt 200 anslag per musikeksempel.
Dokumentation
- Dokumentation for kandidatuddannelse.
Eksamensbevis inklusive Diploma Supplement eller studiebevis der dokumenterer studiefremdrift og indhold af beståede fag og som bekræfter, at kandidatuddannelsen afsluttes inden studiestart i august 2025.
Hvis du ikke har en kandidatuddannelse fra et musikkonservatorium, men har tilsvarende kvalifikationer erhvervet på anden vis, skal du uploade følgende:
- Dokumentation for tilsvarende kvalifikationer (i stedet for dokumentation for kandidatuddannelse).
- Omfattende CV, dokumentation for musikalsk/kunstnerisk virke, anmeldelser mv.
- Lydmateriale (fx kompositioner, værkdokumentationer, live indspilninger mv.), eller uddrag af disse, som du har været kunstnerisk ansvarlig for.
Samlet varighed: 25-30 minutter (maksimalt 10 filer, format: mp3 eller mp4).
NB! Dette materiale indgår alene i konservatoriets vurdering af, om du har kvalifikationer, som er tilsvarende en kandidatuddannelse fra et musikkonservatorium, men erhvervet på anden vis.
Øvrige bilag vil ikke indgå i vurderingen.
ANSØGNINGSGEBYR
Det koster 500 DKK at søge ind på solistuddannelsen på RMC. Gebyret dækker en del af konservatoriets omkostninger i forbindelse med behandling af ansøgninger samt planlægning og afvikling af optagelsesprøverne, og kan ikke refunderes efter ansøgningsfristens udløb.
ANSØGNINGSFRIST
Fristen for ansøgninger er 1. december kl. 12:00 middag CET. Hvis denne dato falder på en lørdag, søndag eller helligdag, er ansøgningsfristen kl. 12:00 middag CET den førstkommende hverdag.
HVEM KOMMER TIL OPTAGELSESPRØVE?
Alle ansøgere, der har en relevant kandidatuddannelse fra et musikkonservatorium eller tilsvarende kvalifikationer erhvervet på anden vis, kommer til optagelsesprøve på konservatoriet.
OPTAGELSESPRØVENS FORM OG INDHOLD
Optagelsesprøven består af en præsentation og en samtale, som finder sted på RMC.
Samtalen gennemføres med bedømmelsespanelet med udgangspunkt i præsentationen og den indsendte ansøgning.
- Præsentation: 20 minutter.
- Samtale: 20 minutter.
VIGTIGT
Det er dit ansvar at præsentere eget relevant kunstnerisk materiale, der demonstrerer din kunstneriske praksis bedst muligt.
- Ved præsentationen kan du performe live og/eller præsentere indspillet lydmateriale eller film.
- Partiturer eller anden relevant værkdokumentation kan indgå i præsentationen.
- Materialet, der præsenteres ved optagelsesprøven, må ikke være identisk med værker, du uploadede tidligere som en del af din ansøgning.
- Hvis du performer live, som (en del af) din præsentation, må du maksimalt medbringe fire andre musikere, og de må kun være i lokalet, mens de performer.
Du må ikke tage andre personer med til samtalen.
På baggrund af præsentationen, samtalen og den skriftlige ansøgning gives en samlet bedømmelse af dine forudsætninger for at starte på uddannelsen.
Ved bedømmelsen lægges der særligt vægt på:
- De kunstneriske og kontemporære perspektiver i det materiale, der blev uploadet og præsenteret ved prøven.
- De tekniske perspektiver knyttet til det materiale, der blev uploadet og præsenteret ved prøven.
- Perspektiverne i det projekt i kunstnerisk udviklingsarbejde (Artistic Practice & Reseach), som du beskrev i ansøgningen.
- Din motivation for at søge ind på uddannelsen og dine kunstneriske og professionelle mål, som du har beskrevet i ansøgningen.
- Din evne til at reflektere over egen kunstneriske praksis, herunder din evne til at kuratere, dele og kontekstualisere egen kunstnerisk praksis.
Du får en bedømmelse efter en 100-point-skala, som er en underinddeling af 7-trins-skalaen. Der kræves minimum 40 point, svarende til 02 efter 7-trins-skalaen, for at bestå prøven.
Bedømmelsen gives i forhold til det niveau, der kræves for at påbegynde uddannelsen.
SPROG VED OPTAGELSESPRØVEN
Optagelsesprøven gennemføres på dansk - eller på engelsk, hvis du foretrækker det.
OPTAGELSE
Der optages normalt 4-5 studerende på uddannelsen. På grund af det begrænsede antal studiepladser kan konservatoriet blive nødt til at afvise ansøgere, selv om de har bestået optagelsesprøven.
Du vil via mail få at vide, om du er optaget.
Alle ansøgere, der ikke bliver optaget, tilbydes en kort telefonsamtale med den ansvarlige prøveleder.
VENTELISTE
Et begrænset antal ansøgere, som er kvalificerede til optagelse, men som ikke bliver optaget på grund af begrænsede studiepladser, kan blive tilbudt en ventelisteplads. I perioden frem til den 1. juni kan ansøgere, som er på venteliste, blive tilbudt en studieplads.
SYGDOM I FORBINDELSE MED OPTAGELSESPRØVEN
Sygdom skal dokumenteres med lægeerklæring, hvis du ønsker at få mulighed for at gå til sygeprøve. RMC skal have din lægeerklæring senest tre hverdage efter det fastsatte tidspunkt for din prøve. Konservatoriet fastsætter tidspunktet for en eventuel sygeprøve, og du vil få besked hurtigst muligt. Det vil ikke være muligt at gå til sygeprøve på andre tidspunkter end det af konservatoriet udmeldte tidspunkt. Du skal selv betale for lægeerklæringen.
Uddannelsens opbygning: Solist
Solistuddannelsens fagområde er kunstnerisk praksis og kunstnerisk udviklingsarbejde, samt et kursus i entreprenørskab. Herigennem arbejder du med et fokus på samtidsmusik, gennem udvikling af din kunstneriske praksis, herunder evnen til at udføre reflekterende selvstændig kunstnerisk udviklingsarbejde og evnen til at kontekstualisere egen kunstnerisk praksis og kunstnerisk udviklingsarbejde.
Uddannelsen omfatter obligatoriske fællestimer og kurser samt selvstudier og projektarbejder i kombination med individuel vejledning. Der er således rig mulighed for at arbejde med egne projekter, både i Danmark og i udlandet.
Som studerende på solistuddannelsen bliver du en del af en lille gruppe studerende, hvor I alle arbejder med afsæt i selvvalgte projekter, og det forventes at du, som en del af dine studier, engagerer dig i dine medstuderende, og bidrager med sparring i mødet med dine medstuderendes projekter, for herigennem at opbygge et inkluderende og kreativt miljø.
Derudover tilskyndes du selvfølgelig også til at tage del i de øvrige aktiviteter der foregår på og omkring RMC.
Uddannelsen afsluttes ved en offentlig fremlæggelse og en offentlig performance eller lignende, ledsaget af en portfolio indeholdende dine refleksioner og dokumentation af det kunstneriske arbejde, processer og resultater.
Uddannelsen er et fuldtidsstudium, og der er mødepligt til undervisningen. Undervisningssproget er som udgangspunkt dansk, dog med mulighed for engelsk, hvis det ønskes.
Solistuddannelsen er normeret til 120 ECTS-point, som svarer til 2 årsværk á 1.620 arbejdstimer. Et årsværk omfatter alt arbejde i forbindelse med studiet, herunder undervisning, selvstudier, prøver og alle øvrige uddannelsesrelaterede aktiviteter.
I uddannelsens studieordning kan du læse mere om uddannelsens formål og opbygning samt finde uddybende beskrivelser af uddannelsens enkelte fag – klik på linket til højre.
I uddannelsens studieordning kan du læse mere om uddannelsens formål og opbygning samt finde uddybende beskrivelser af uddannelsens enkelte fag.
Herunder kan du se en liste over undervisere på uddannelsen i det aktuelle studieår, både fastansatte og timelærere.
RMC lægger ved sammensætning af lærergruppen vægt på diversitet, hvad angår genre og faglighed.
Du tilbydes som studerende et bredt spekter af faglige impulser fra såvel fastansatte lærere som timelærere og eksterne kursuslærere.
Inden for uddannelsens centrale fagområder vil den del af undervisningen, der varetages af fastansatte lærere, som udgangspunkt ikke overstige to tredjedele af det samlede timetal.
I forbindelse med kurser, projekter og lignende vil du desuden have mulighed for at møde en lang række eksterne undervisere.
Artistic Practice & Research
Niels Lyhne Løkkegaard
Marcela Lucatelli
Lotte Anker
Pablo Llambias
Jacob Anderskov
Pernille Skov
Kristoffer Ørum
Jenny Gräf Sheppard
Artistic Practice & Research (individuel, faglig vejledning) / (Individual Guidance)
Bent Sørensen
Jordan Jackson
Reba Maybury
Steven Zultanski
Morten Suder Riis
James Whipple
Francesco Bigoni
Jakob Kullberg
Randi Pontoppidan
Duncan Harrison
Jonas Olesen
Susanne Braun
Sissel Tolaas
Yann Coppier
Thomas Vang
Anna Berit Asp Christensen
Ursula Andkjær Olsen
Greta Eacott
Sandra Boss
Anders Ruby
Entreprenørskab /Entrepreneurship
Christian Taagehøj