Nyhed
3.2.16

Ny uddannelse: Music Creation

RMC styrker udviklingen af skabende kunstnere med en kandidatoverbygning for komponister, sangskrivere og producere.

Music Creation er en helt ny 2-årig kandidatuddannelse på Rytmisk Musikkonservatorium (RMC). Den er oprettet som en overbygning for bacheloruddannede sangskrivere, lydteknikere og musikere, der nu kan fordybe sig i videreudviklingen af deres skabende kunstneriske profil med henblik på en karriere som komponister, sangskrivere eller producere.
De første 6-8 studerende starter på Music Creation i august 2016 og skal udvikle nye sange, nye kompositioner og ny lyd med et personligt og selvstændigt kunstnerisk udtryk. De studerendes skabende profil bliver støttet af den højeste faglighed, både i kraft af det miljø, der forventes at opstå omkring uddannelsen og gennem de lærerkræfter, der tilknyttes.
”Music Creation skal bidrage til at højne kvaliteten af dansk musik både kunstnerisk og kommercielt og dermed udgøre et værdifuldt supplement til de mange dygtige autodidakte autorer inden for især popmusikken. Der er i den rytmiske samtidsmusik et konstant behov for nye sangskrivere, komponister og producere, der uanset genre kan skabe musik med personlighed, originalitet og høj kvalitet,” siger rektor Henrik Sveidahl.
”Sangskrivning, komposition og produktion er områder i kraftig udvikling i både ind- og udland, og uddannelsen retter sig mod et internationalt arbejdsmarked, så danske autorer kan matche det internationale niveau. Der er potentiale til at eksportere mere musik end i dag, og Music Creation vil styrke såvel udsynet som den nationale scene, det danske sprog og udtryk,” uddyber Henrik Sveidahl.
Musiklivets ændrede vilkår
Med Music Creation som ny overbygning for autorer i rytmisk samtidsmusik tilbyder RMC fremover et samlet udbud på kandidatniveau inden for musikkens tre primære beskæftigelsesområder, som forenklet kan beskrives: At skrive musik, at spille musik og at undervise i musik. RMC udbyder således i forvejen to kandidatuddannelser for henholdsvis udøvere (Music Performance) og undervisere (Music Education).
”At skabe sin egen musik er traditionelt blevet set som en integreret del af en rytmisk musikers arbejdsportefølje, og det er en væsentlig årsag til, at RMC ikke tidligere har haft en særskilt kandidatuddannelse for autorer. I stedet har vi hidtil baseret vores uddannelser på en praksis, hvor de studerende har kunnet vælge at arbejde med egne kompositioner i fag og projektforløb. Det ændrer vi nu med Music Creation, fordi musiklivet har oplevet nogle meget markante forandringer de seneste årtier,” forklarer Henrik Sveidahl og uddyber:
”Tidligere udsprang musikken typisk af kollektive skabende processer i øvelokaler og lydstudier, nu skabes musikken i stigende grad af enkeltindivider eller små produktionsteams, der har specialiseret sig i at skrive og producere musik for andre. Den teknologiske udvikling har muliggjort global distribution af musik i professionel kvalitet uden adgang til dyre studiefaciliteter, og selvom musikbranchen har oplevet en tilbagegang i indtægter fra salg af indspillet musik, så bliver det generelt kompenseret af en fremgang i indtægter fra rettighederne til den skabte musik.”
”Denne udvikling med markant ændrede vilkår og arbejdsprocesser har øget konkurrencen imellem musiklivets autorer voldsomt, og det øger kravene til den enkelte kunstners kvalifikationer inden for komposition, sangskrivning og produktion som en forudsætning for musikkens succesfulde udbredelse. Samtidig betyder udviklingen, at pladeselskaberne ikke investerer i talentudvikling af autorer i samme omfang som tidligere, hvilket har skabt et større behov for andre miljøer, der kan udvikle de skabende talenter,” siger Henrik Sveidahl.
Ansøg inden marts
Music Creation er en forsøgsuddannelse godkendt af kulturministeren som løber i fem år (2016-2020).
Ansøgningsfristen for at blive optaget på den første årgang på Music Creation er 1. marts 2016, ligesom for RMC’s øvrige kandidatuddannelser Music Performance og Music Education – se mere her.