Domesticerings-problematikker i dansk pop og rock
Dette projekt undersøger, på hvilke måder og med hvilke konsekvenser kulturelle angloficerings- og amerikaniseringsprocesser kan have influeret frembringelsen af dansk pop og rock i perioden ca. 1975-85. Formålet er at tilvejebringe ny viden om, hvordan interaktionerne mellem dansk musik på den ene side og påvirkningerne på den anden kan forstås.
Projektet tager sit afsæt i den hypotese, at dansk pop og rock på ingen måde eksisterer i ‘ren’ form, men grundlæggende er formet af normer, konventioner og tilgange fra anglosfærens musik, som i den henseende har udgjort og fortsat udgør en markant kulturel autoritet.
Projektet interesserer sig i særlig grad for påvirkningerne fra britisk snarere end amerikansk musik, idet denne påvirkning lader til at have været underbelyst i forskningen om kulturelle indflydelser i mindre landes musikliv.
Ved hjælp af en musiketnografisk orienteret teoretisk tilgang og metodologi vil projektet søge at skabe større klarhed over den kompleksitet, som relationen mellem dansk og udenlandsk musik er udtryk for. I relation hertil vil en række aktive musikaktører i perioden blive interviewet og anmodet om at pege på de forbindelser til det anglo-amerikanske, som de selv identificerer i deres egen praksis.
Projektet tænkes at være af særlig interesse for musik- og kulturforskningen i andre, mindre vesteuropæiske lande, for hvem markante kulturelle på virkninger fra anglosfæren ligeledes lader til at være en grundpræmis.