Stumfilmmusik på skemaet
I efteråret deltager ni studerende fra Rytmisk Musikkonservatorium (RMC) i første ombæring af undervisningsforløbet ’Sounding Silents’. Det handler om kunsten at lave lyd og musik til film – med nydigitaliserede danske stumfilm som cases.
Forløbet munder ud i en præsentation af de studerendes færdige værker ved Cinematekets Stumfilmfestival den 22. januar 2023 og et muligt efterliv på stumfilm.dk.
Filminstituttet er midt i en kæmpe digitaliseringsindsats, hvor hele den danske stumfilmarv gøres frit tilgængelig på streamingsitet Stumfilm.dk. Her kan man se den stumme filmkunst. Men oprindeligt var filmene faktisk ledsaget af masser af lyd såsom engagerede huspianister, højlydte publikummer og støjende fremvisningsapparater. Derfor imødeser Filminstituttets redaktør på Stumfilm.dk, Sara Prahl, projektet med stor begejstring:
”Når vi digitaliserer og tilgængeliggør de danske stumfilm prøver vi hele tiden at sætte dem ind i nye kontekster, der kan gøre dem relevante for et moderne publikum. Det kan de unge musiktalenter i den grad hjælpe os med, når de puster musikalsk liv i filmstrimlerne og samtidig bruger deres anderledes, kreative blik til at opdatere og låse op for nye potentialer i de gamle materialer.”
Potentialer på tværs
I forløbet får de studerende fra RMC en introduktion til filmmusikkens dramaturgi og samspillet mellem musik og lyd, og de lærer at bruge lyd, musik, støj, stilhed og rytme til at understøtte eller udfordre filmsproget.
Muligheden for at udforske disse musikfaglige værktøjer igennem et materiale, der kulturelt set ligger langt fra de studerendes dagligdag, ser Søren Kjærgaard, der er prorektor på RMC, et stort potentiale i:
”Vi befinder os i en kulturel brydningstid, hvor vigtigheden af at kunne samarbejde på tværs af domæner – hvad end de er historiske, æstetiske, institutionelle eller andet – kun synes at vokse. Og vi ønsker, at vores studerende kan italesætte og iværksætte de mangfoldige potentialer, som ligger mellem forskellige områder. Dette møde mellem det tavse og det lydlige, det historiske og det nutidige – mellem billede og lyd i bevægelse – rummer både spændende udfordringer og ny læring.”
Forløbet ’Sounding Silents’ blev indledt med et besøg i Filmarkivet den 12. oktober, hvor de studerende kunne få et taktilt indtryk af materialet gennem alt fra hyldevis af stumfilmruller til afledte samlinger af originale filmplakater, noder, fotografier, filmprogrammer mv. Og forløbet afsluttes med Stumfilmfestivalen i Cinemateket 22. januar 2023, hvor de færdige værker har premiere enten i form af livemusik eller indspillet musik til stumfilmene.
Foruden RMC og Det Danske Filminstitut (DFI) er også Syddansk Musikkonservatorium (SDMK) en del af samarbejdet.