Rapport: Modelforsøg viser nye veje for kunstnerisk arbejde med børn og unge
Mere fokus på relationsarbejde, fleksible deltageformer og tværfagligt samarbejde – midtvejsevalueringen af støttepuljen 'Grib Engagementet' viser, at initiativet er lykkedes med at vise nye veje til at tiltrække og engagere børn og unge i kunstnerisk udfoldelse.
Rapporten er udarbejdet af ph.d. Kim Boeskov fra Rytmisk Musikkonservatorium (RMC) for Slots- og Kulturstyrelsen og evaluerer tretten modelforsøg og deres tværfaglige samarbejde om at skabe nemmere adgang og fremme børn og unges lyst til at deltage i kunstneriske aktiviteter.
”Evalueringen peger på, at det relationsarbejde, der foregår i og omkring de kunstneriske aktiviteter, har stor betydning i forhold til at styrke børn og unges adgang til kunstnerisk udfoldelse. Vi kan se, at der er et stort potentiale i at arbejde med mere åbne og uformelle aktiviteter, der indeholder mange forskellige muligheder for deltagelse, så børn og unge kan engagere sig på de måder, der passer dem. Vi kan også se, at når der opbygges en fælles praksis på tværs af institutioner og aktører forløses det store potentiale, der findes i mellemrummene – til gavn og glæde for de børn og unge, der får flere og nye muligheder for at engagere sig i kunstneriske aktiviteter,” siger Kim Boeskov om undersøgelsen.
Flere børn og unge skal deltage
I 2021 og 2022 har Slots- og Kulturstyrelsen med 'Grib Engagementet' støttet 27 modelforsøg med i alt 40 mio. kr.
Forsøgene, som er kommunalt forankrede med flere samarbejdspartnere, fokuserer på at udvikle kunstneriske aktiviteter, der retter sig mod børn og unge i alderen 0 til 24 år, der ikke i forvejen deltager i kunstneriske aktiviteter. Initiativet er nationalt, og er en del af regeringens ambition om, at flere børn og unge skal kunne deltage i kunstneriske aktiviteter.
"Rytmisk Musikkonservatorium har fået den spændende opgave at facilitere samarbejdet mellem projekterne og indsamle og formidle den viden, de deltagende modelforsøg skaber. Opgaven flugter med konservatoriets aktuelle vision om at udvikle et bredere og mere engagerende kunstnerskab, hvor kunstnerne i langt højere grad ser sig selv og kunsten som et samfundsanliggende i bredeste og mest inkluderende forstand. For os er dette arbejde placeret helt i centrum af vores opmærksomhed," skriver rektor Henrik Sveidahl i midtvejsevalueringens forord.
Når anden runde af modelforsøgene er afsluttet i 2022, bliver der udarbejdet en afsluttende rapport, som bygger videre på erfaringerne fra midtvejsevalueringen, og som samler op på hele initiativet. Den afsluttende rapport forventes publiceret i begyndelsen af 2023.