Nyhed
3.11.20

RMC Podcast: Aldersdiskrimination i musikbranchen

Om ligestilling, ungdomsfokusering og manglende rollemodeller.

To spritny afsnit i RMC Podcast følger op på temaet aldersdiskrimination i musikbranchen og den paneldebat RMC i september arrangerede i samarbejde med Grown Up Gold og Musikmuseet i København under Golden Days Festival.

Debatten lægger sig i slipstrømmen på anden bølge af #metoo i Danmark, og i afsnittene snakkes om ligestilling, ungdomsfokusering og manglende rollemodeller. 

Grown Up Gold

I afsnittet 'Grown Up Gold' medvirker Stine Liebman, som har stiftet initiativet Grown Up Gold, der arbejder med at skabe fokus på netop aldersdiskrimination i musikbranchen.

Stine har selv oplevet, hvordan det er at være nyuddannet fra konservatoriet og allerede være dømt for gammel til musikbranchen. Hun har besluttet ikke at acceptere omstændighederne, men at kæmpe for at lave forholdene om. Hun fortæller om, hvorfor hun har startet initiativet:

»Motivationen for at starte Grown Up Gold var, at jeg simpelthen synes, at der manglede kvinder +35 i det danske mediebillede, i musikbranche, på festivalprogrammer, på streaminglisterne, airplays i radioen, alle de steder. Der synes jeg os over 35 er underrepræsenteret, og det går ud over fødekæden, da flere og flere unge kvinder vælger musikken fra, og det tror jeg simpelthen er, fordi de ikke kan finde nogen at spejle sig i.«

Budskabet er ikke altid let at komme igennem med, da forestillingen om den unge kunstner, som bryder igennem, hersker stærkt i musikbranchen. Alligevel er det præcis det, som Stine vil udfordre:

»Min kernemålgruppe er dem over 35, som endnu ikke er breaket, og som er det man kalder up-coming artister. Det er der jo så nogen, der nærmest griner af og insinuerer, at det kan man jo ikke være. Men der er da mange af os derude, der faktisk ikke er kommet igennem endnu med vores debutalbum eller har lavet en EP, som er over 35.«

Manglende rollemodeller

I afsnittet 'Ageism i musikbranchen' taler vi med henholdsvis kulturjournalist Nanna Balslev og kunstner Signe Højrup Wille Jørgensen, og her rettes et bredere kulturanalytisk blik på aldersdiskrimination; hvordan og hvorfor, at alder kan være en hindring for i første omgang at breake som kunstner, men også for ens senere musikalske karriere, og om hvorfor rollemodeller er så vigtige i den her kontekst.

Nanna Balslev synes at både publikum og branche kan profitere ved ikke at have så meget fokus kun på de yngre kunstnere:

»Jeg tror at alle kan vinde noget, fordi det er forskellige historier og der er forskellige perspektiver som kan komme i spil. Det handler jo i virkeligheden om at vise, hvordan det er at være menneske. Alder er en kasse vi bruger, men den kasse kan blokere for en masse ting, som vi så ikke ser, og det er jo enormt ærgerligt.«

Publikum går glip af den vigtige identifikation med en kunstner, når musikbranchen vurderer at særligt kvinder har en kort holdbarhedsperiode. Det samme peger Signe Højrup Wille Jørgensen på, idet hun mener, at der mangler nogle stærke rollemodeller i Danmark, og at dem vi har ikke bliver behandlet særlig godt i musikmedierne:

»Jeg har ikke nogen danske kvindelige forbilleder i forhold til, at sådan vil jeg gerne være, når jeg bliver 50, 60, 70 eller 80. Jeg har jo stillet mig selv spørgsmålet. Men jeg har mange +50 kvindelige musikere, som jeg har super stor respekt for, og som jeg elsker, men når jeg kigger på den måde, de bliver behandlet i mediebillet, så er det ikke et drømmebillede.

Lyt med via Pinecast, Spotify eller din foretrukne podcast-tjeneste.

 

Tidligere afsnit:

RMC Podcast: Jonas Schmidt om Imposter Syndrome

RMC Podcast: Annika Aakjær om Impostor Syndrome.

RMC Podcast: Valerie Young om Imposter Syndrome

RMC Podcast med Hotshop af Barry Guy opført af studerende fra RMC og DKDM

RMC Podcast med Barry Guy

RMC Podcast med Roly Porter

RMC Podcast med Thurston Moore & The Wishlist Orchestra