Nyhed
31.8.16

Nyt forskningsprojekt om fællesskabende rockbands

Kulturministeriet støtter RMC og lektor Lars Brincks forskning i kollektiv komposition og læring.

Hvad er det, der sker, når et band skriver et nyt nummer i fællesskab?

Det undersøger et kommende forskningsprojekt på Rytmisk Musikkonservatorium, der netop er blevet udvalgt til støtte fra Kulturministeriets Forskningspulje.

Projektet med titlen 'Kunstnerisk nyskabelse og kunstfaglig udvikling i dialektisk perspektiv - Rock-bandet som eksempel' udføres af Lars Brinck, der er lektor, ph.d., samt forsknings- og udviklingsleder på RMC.

"Vi tænker ofte på det at komponere et musikalsk værk eller skrive en sang som noget, der udføres af en enkelt person. Men store dele af den rytmiske musiks sange komponeres i fællesskab mellem orkestrets musikere. I projektet undersøger jeg, hvordan disse kollektive kompositionsprocesser finder sted over tid, og samtidig hvilken betydning det at deltage i disse processer har for den enkelte musikers kunstneriske udvikling," siger Lars Brinck, der tager hul på forskningen i starten af 2017.

I projektet vil han observere og interviewe to danske rock-bands med særlig interesse for kollektive kompositionsprocesser. Musikernes deltagelse analyseres fra et læringsteoretisk perspektiv og samtidig analyseres deres værkers forandring fra de første skitser til de færdige sange. De to analyser integreres for at udfolde den vekselvirkning, som de forandrede værker og musikernes udvikling udgør.

46 fik støtte

Forsknings- og udviklingsprojekter (FoU) på RMC skal blandt andet give ny og relevant viden om rytmisk samtidsmusik som skabende kunstform, og det er Lars Brincks forventning, at forskningen i de kollektive kompositionsprocesser vil bidrage til forståelsen af skabende processer og deres læringsmæssige potentiale inden for alle kunstområder - se mere om FoU på RMC.

Midlerne fra Kulturministeriets Forskningspulje uddeles én gang årligt til forskning på institutioner under Kulturministeriet, på idrætsområdet og på de statsanerkendte museer.

I 2016 er i alt 46 forskellige forskningsprojekter på kultur- og idrætsområdet blevet tildelt støtte - se hele listen og læs mere om Kulturministeriets Forskningsudvalg.