Projekt

Diffracting the Copenhagen Interpretation: Toward Non-Local Collaborative Art Practices

Projektperiode:

Projektet Diffracting the Copenhagen Interpretation: Toward Non-Local Collaborative Art Practices undersøger sammenhængen mellem kvantefeltteori og tværfaglig kunstnerisk forskning. Det udforsker, hvordan kvantebegreber som ikke-lokalitet, indeterminisme, rumtid og sammenfiltring resonerer i kunstnerisk praksis og pædagogik. Ved at integrere teoretiske studier med kollektive kunstneriske eksperimenter sigtes der mod at udvikle nye samarbejdsmetoder, inspireret af de filosofiske og humanistiske aspekter af kvantefysikken, især Niels Bohrs tænkning, som senere er blevet videreudviklet inden for samtidsfilosofi og kunst.

Projektet er en videreudvikling af et KUV modningsprojekt fra 2023, der omfattede intensive studiesessioner, samarbejde med studerende og tværfaglige workshops med eksperter. Her blev det undersøgt, hvordan kvantefysikkens begreber kan oversættes til kunstneriske redskaber, og hvordan diffraktive metoder kan udvikles for at styrke det tværfaglige potentiale i både kunstnerisk skabelse og undervisning. Eksperimenterne fokuserede på begreber som usikkerhed, superposition og diffraktion.

Diffracting the Copenhagen Interpretation tilsigter nu en videreudvikling af denne forskning med fokus på ikke-lokalitet og indeterminisme, især i forhold til at skabe nye samarbejdsmodeller til brug i en kunstnerisk praksis. Målet er at udvikle metoder til at producere og udføre kollektive værker på flere steder samtidig, for at mindske behovet for fysisk tilstedeværelse. Projektet vil blive realiseret gennem performances, kortlægninger, lydværker og skriftlige refleksioner, alt sammen struktureret inden for en diffraktiv metodologisk ramme.

Forventede resultater inkluderer udviklingen af en ny metodologisk ramme for samarbejdsorienteret og tværfaglig kunstpraksis, produktionen af nye kunstværker og et offentligt seminar, hvor projektets resultater præsenteres og diskuteres. Projektets dokumentation og formidling vil finde sted gennem en digital udstilling på Research Catalogue-platformen, hvilket sikrer bred tilgængelighed og fremmer fortsat dialog inden for feltet af diffraktiv kunstnerisk forskning.

Projektet er tvær-institutionelt og udføres i et tæt samarbejde mellem RMC (v. Søren Kjærgaard) og Kunstakademiets Skole for Konceptuelle og Kontekstuelle Praksisser (v. Carla Zaccagnini).