Netværkstræf: Sangskrivning som pædagogisk felt

Ditte Rønn og Carsten Lykke deler tanker og erfaringer
23. nov. 2021
Seminar

Inspirationsnetværk om nye musikalske læringsmiljøer for børn og unge inviterer i samarbejde med Københavns Professionshøjskole og Rytmisk Musikkonservatorium (RMC) til et netværkstræf om sangskrivning som pædagogisk felt.

Ditte Rønn og Carsten Lykke, der begge er medforfattere på bogen ”Egne veje – udvikling af en skabende musikpædagogik” fra 2018 (red: Lars Brink), vil dele deres tanker og erfaringer.

Derefter vil der være dialog om dagens tema.

Alle interesserede er velkomne, billetter: 100 kr (køb her) - unge under 18 og studerende gratis.

Der er kaffe, te og snacks.

Mødet faciliteres af Signe Adrian og Malene Bichel og Københavns Professionshøjskole og RMC er på skift værter og lægger lokaler til.
Inspirationsnetværkets møder er iøvrigt støttet af Statens Kunstfond

Se også Facebook-event

 

Ditte Rønn er sanger, komponist og sangskriver uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium (Musik og Bevægelse) og Solistuddannelsen i komposition på RMC.

På tværs af musikalske udtryk og genremæssige krydsfelter trækker hun på æstetisk og metodisk inspiration fra ikke blot rytmisk og klassisk musikverden, men også andre kunstarter. Hun har lavet tværæstetiske projekter hvor hun har komponeret musik til malerier, tegninger, dramaturgi, lyrik, keramik, visuel design og rum. I øjeblikket er hun tilknyttet Carl-Henning Pedersen & Else Alfelt Museum som huskomponist hvor hun laver flerkanals lydværker.

Hun komponerer sange, abstrakte filmiske lydlandskaber og har skrevet for strygere, kor, instrumenter og hendes tilgang er både intuitiv, improvisatorisk, konkret og konceptuel.

Hun har arbejdet pædagogisk med sangskrivning og komposition hvor eleverne arbejder solo, på hold, eller i bands - både indenfor akustisk og elektronisk udtryk. Hendes undervisning trækker på metoder fra egen erfaring med sangskrivning, men også fri impro, klassisk komposition, lydkunst, spoken word, og performance.
Hendes nysgerrighed for det tværæstetiske felt udmønter sig i mangfoldige oplæg til sangskrivning og komposition hvor både musiske, men også konkrete ikke-musiske elementer inspirerer til kompositionens dna, form, arrangement, lydunivers, eller udtryk. Hun er især optaget af at skabe en udforskende, tryg og legende proces, at kvalificere sangens grundidé, ‘hvad er en sang ?’, relation mellem tekst og musik, kontrapunkter, genre-brydninger, samt hvordan man integrerer visuel, auditiv, sanselig, intuitiv, og rumlige aspekter i den skabende proces.

Som underviser i sangskrivning / komposition har hun lavet Huskunstnerforløb, været fastansat Den Rytmiske Højskole, udviklet fag, lavet forløb på MGK, højskoler og daghøjskole. Derudover har hun lavet oplæg for musikskolelærere.

 

Carsten Lykke er sangskriver, guitarist og producer.

Har udgivet albums i eget navn og sammen med bandet ibens. Ibens fik deres store gennembrud i 1997, hvor deres debutalbum solgte over 40 000 ex. og bandet startede samtidig en ny dansksproget bølge på den danske rockscene. I 2019 udgav bandet deres comeback-album, der fik en fantastisk modtagelse både blandt deres gamle publikum og hos en ny generation af anmeldere. Albummet fik bl.a. 6 stjerner i GAFFA.

Derudover har Carsten læst musikvidenskab og pædagogik på Københavns Universitet, og har siden 2007 undervist især teenagere i sammenspil, sangskrivning og produktion. Undervisningen har næsten altid haft udgangspunkt i originalitet og skabelse af eget materiale. Både som solistog i arbejdet med ibens, har Carsten udviklet sit helt eget tekstunivers, med et bevist naivistisk og naturalistisk udtryk. Netop arbejdet med det naivistiske har givet bridraget positivt i Carstens pædagogiske arbejde med unge og urutinerede musikere.

I sit pædagogiske arbejde som underviser, har Carsten også haft stort fokus på feedback. Hvad sker der med de sårbare teenageres motivation og glæde ved at lave musik, når man giver dem gode råd og vejledning?

Carsten har undervist på efterskole, højskole og er nu fast musikunderviser på Oure Kostgymnasium, hvor eleverne ved siden af deres STX har mulighed for at tage en musikalsk grunduddannelse. Han har også, siden 2015, været tilknytte KODA-skolekontakt, og har her igennem lavet over 70 sangskrivnings-workshops på folkeskoler, efterskoler og gymnasier

Siden 2010 har han også været vært på en række musikcamps med skabelse af original musik for unge helt ned til 13 år. Han har derfor både stor undervisningserfaring med unge og meget uerfarne sangskrivere og med 17-19 årige, som er godt i gang med at etablere sig som professionelle artister.

grafik for event
23. nov. 2021
15.30 til 18.00
A118, RMC
Leo Mathisens Vej 1
1437
Kbh K