Forskningens Døgn 2017: Søren Kjærgaard

Flerlagethed i solo-performance: Et oplæg om forskning i rytmisk samtidsmusik af Søren Kjærgaard
27. apr. 2017
Keynote

Hvordan kan man som improviserende solo-performer skabe musik, der er dialogisk og interaktiv? Hvordan kan man fremme en slags indre dialog i sine musikalske værker?

Det er komponisten og pianisten Søren Kjærgaard, lektor ved Rytmisk Musikkonservatorium, ved at undersøge i sit kunstneriske udviklingsprojekt 'Flerlagethed i solo-performance'.

Søren Kjærgaard indledte projektet i 2016 og vil under dette oplæg vise med en række video- og lydeksempler, hvordan han prøver at komme nærmere en kunstnerisk forståelse af den flerlagede solo-performance. Et forskningsarbejde, som også metodisk byder på særlige udfordringer.

”I improvisationsmusik vokser musikken ud af interaktionen mellem musikerne. Fra det perspektiv er soloformatet en udfordrende størrelse, fordi man er alene på scenen og ikke i direkte kommunikation med andre end én selv,” siger Søren Kjærgaard og fortsætter:

”Men når man lytter til dygtige solo-performere inden for improvisationsmusikken, kan de skabe en slags musikalsk samtale, hvor forskellige lag og stemmer kommunikerer med hinanden. Det kan for eksempel være melodiske linjer, klanglige teksturer eller rytmiske bevægelser, der interagerer med hinanden. Det er det, jeg forsøger at blive klogere på.”

Læs mere om arrangementet på Facebook eventen HER

Læs mere om projektet HER,  det er støttet af Kulturministeriets Pulje for Kunstnerisk Udviklingsvirksomhed.

Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der finder sted hvert år i uge 17 med cirka 500 events og mere end 65.000 besøgende. Se mere på forsk.dk.

27. apr. 2017
15.00 til 16.30
A 118, RMC
Leo Mathisens Vej 1
1437
København K.

Om Søren Kjærgaard

Pianist, komponist og lektor ved RMC.
 

Har udgivet et soloalbum og en lang række udgivelser sammen med andre – bl.a. sammen med bassisten Ben Street og trommeslageren Andrew Cyrille.
 

Albummet ’Femklang’ med Street og Cyrille var udvalgt som Årets Album i 2011 i New York Jazz Record.
 

Har modtaget flere priser, bl.a. Young Nordic Jazz Comets (’00), P8s Jazzpris (’04) og støtte til albummet ’Opus Opus’ fra Det Danske Kunstråd.
 

Uddannet fra RMC i 2002.
 

Klik her for at se Søren Kjærgaards profil på rmc.dk